pátek 27. září 2013

První školní týden

Tak po týdnu poflakování po Bruselu a okolí nám konečně začala škola, takže dnešní blog bude převážně o školních radovánkách. Docela sem se těšil a hlavně sem byl hodně zvědavej, jaký to vlastně bude. A musím říct, že to zatím předčilo moje očekávání.

Univerzita na který teď studuju se jmenuje Hogeschool-Universiteit Brussel, zkráceně HUB a od začátku tohodle roku patří pod KU Leuven, což je jedna z nejstarších univerzit v Evropě a v současnosti pod Leuven patří asi dalších 13 škol, převážně univerzit a v sítí KU Leuven studuje 44% studentů v Belgii, takže celkem významná organizace.

Kampus HUBu je v centru města, asi dvě minuty od Grote Markt a asi 5 minut od Mannekenu. Hlavní kampus se skládá ze třech budov, který obklopují jednu křižovatku. V jedný budově jsou třídy, v jedný budově je jídelna a kanceláře učitelů a třetí budova je takovej mix hospody, tříd a výzkumnýho střediska.


Kurzy sou tady organizovaný trochu jinak než jak to bejvá u nás. Předně nerozlišujou přednášku a cvičení, takže se příklady a případový studie a další podobný záležitosti dělají i ve větším počtu lidí, což asi bude vopruz, ale nenaděláš nic. Výuka trvá 2 hodiny a zhruba v půlce vyhlašuje učitel pauzu. Většinu věcí mam jen jednou tejdně, jen dva kurzy sou za víc kreditů tak ty mam dvakrát.

Škola mi začala až v úterý a vlastně sem měl celej den volno, protože sem měl jen Economics of Innovation a to až v půl šestý večer. Přednáška byla celkem zajímavá, hlavně takovej úvod o inovacích, proč a jak.. Nicméně Českou republiku profesor několikrát zmiňoval jako dobrej příklad pro transformující se ekonomiky atp.. takže asi na tom nejsme zas tak zle.

Ve středu sem měl nejdřív ICT Strategy & Architecture, což bylo taky dobrý, ale převážnou většinu sem znal, ale zase to bylo spíš takový povídání na úvod, tak sem zvědavej co se z toho vyklube. Druhá hodina byla Business Inteligence methods, což podle sylabu bude víceméně kopírovat kurzy Databází a Zpracování informací a znalostí, přibližně v tý podobě jako to znám z VŠE, ale kurz by měl bejt docela "hands-on" takže se těšim, až si vyzkoušíme něco z praxe.

Ve čtvrtek sem měl System development & Economics což se taky zatim jeví, jako celkem v pohodě věc protože narozdíl od zhruba poloviny osazenstva kurzu už sem někdy v životě viděl UML diagramy atp.. Tahle hodina byla nicméně zkrácená o zhruba půl hodinu, protože odpoledně a večer byl tzv Brussel Brost:)

V pátek už sem měl jenom angličtinu, ale vzhledem k tomu že Brussel Brost je party, tak moje přítomnost byla čistě fyzickýho charakteru...:)

Brussel Brost je veliká studentská párty, která se asi nejvíc podobá našemu Back to School, takže stánky s pivem, spousta opilejch studentů, mezi nima se potloukajících pár bezďáků dojíždějících zbytky, bordel, přetejkající ToiToiky atd atd..

Tady byly 3 stage, dvě velký (jedna s rockem a jedna s elektronikou) a jedna miniaturní na korbě džípu, kde hrálo reggae. Z kapel sem neznal vůbec nikoho, pivo jako všude jinde je tu 4x dražší než u nás a poměrně brzo došlo, ale to moc nevadilo a s lidma ze školy sme se celkem dobře bavili. Nejblbější na celým koncertě bylo umístění, protože se to konalo na nábřeží, který ale bylo jen několik metrů široký, takže sem cca 5000 lidí mačkalo v takový nudli.
Brussel Brost


Kolem desátý když došlo pivo a skončila hudba sme šli do hospody, která se jmenuje Delirium a dělá čest svýmu jménu. Byla to asi nejúžasnější hospoda ve který sem kdy byl a myslim že sem jich pár už navštívil. Delirium je přímo v centru města ve slepý uličce, kde je i Janneke pis - tedy dívčí opak Mannekenu. Je to obrovská hospoda, která má tři patra od takový kavárničky nahoře, regulérní hospodě uprostřed a klubu s živou hudbou v suterénu - byl sem v každým patře a všude je skvělá atmosféra a stylový prostředí. Do celý hospody se vejde několik set lidí a o víkendech mají natřískáno, že se prý skoro nedá sehnat stůl. Nejlepší z celý hospody je jejich pivní lístek. V nabídce maj totiž víc než 2400 (slovy: dva tisíce čtyři sta) pivních značek z celýho světa, většinu samozřejmě lahvovanou, ale na pípě mají asi 15 druhů, hlavně lokálních.
Bar Delirium (Autor Delirium Village)


Asi do půlnoci sme pili a pařili, ale pak francouzům došla trpělivost s pivem a šli sme do protějšího baru kde mají prozměnu v nabídce několik set druhů Absinthu…
Už kdysi sem to pil, ale asi sem zapomněl jak je to hrozný.. Měl sem dva, první měl kolem 60%, to nebylo tak hrozný, druhej už měl 90% a to bylo šílený, navíc se mi hrozně dlouho nedařilo zfouknout plamen v panáku, takže pálil nejen chlast, ale i sklenička. 
Absinth ve Floris baru


Myši sem sice neviděl ale i tak mam cestu domů docela zamlženou a mam tu lahev Coly, kterou nevim, kde sem koupil. Ale party to byla úžasná...

To bude asi pro dnešek všechno. Čekejte další příspěvek za pár dní. Nejspíš něco o Francoužštině, Holandštině, Rubensovi a tak...

4 komentáře:

  1. :D :D :D :D a kolik ti ještě zbývá ochutnat točených piv???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Točenejch taky eště hodně..:D včera sem měl jen dva druhy...:)

      Vymazat
    2. Piš si ke každému krátkou poznámku o jeho chuti =)

      Vymazat
    3. Já tady musim zhubnout eště 5 kilo a studovat IT, ne všechny piva světa..:D

      Vymazat