neděle 20. října 2013

Belgická kuchyně

Belgická kuchyně neni asi tak světově proslulá, jako třeba francouzská nebo italská, ale z toho mála, co sem měl do tohodle víkendu možnost ochutnat mi všechno přišlo dobrý, takže když dorazila pozvánka na veletr jídla a kultury Culture & Food Market, tak sem neváhal. I vzhledem k tomu, že je tu všechno tak hrozně drahý, takže do hospody na jídlo si jen tak nezajdu. Navíc v pozvánce byla i zmínka o ochutnávkách piva, takže to bylo celkem automatický rozhodnutí.

Celej veletrh se konal v sobotu večer v místním "kulturáku" Bozar v centru města. Věci kolem kultury, který tam taky byly mě až tak nezaujali, protože to bylo hodně zaměřený na vážnou hudbu, divadlo a evropskej film, ale části kolem jídla byly dobrý.

Při vstupu sme dostali knížku s kuponama na ochutnávky a i takovou malinkou kuchařku, kde je popsaná příprava některejch belgickejch specialit. Byly to samozřejmě miniaturní porce a bylo tam šíleně lidí, ale když sme obešli všechny stánky a u každýho dostali něco k jídlu, tak množství nakonec bylo jako taková solidní véča.

První jídlo byl takovej chlebíček se dvěm druhy čerstvýho sejra s ředkvičkou, což nijak úžasný nebylo, ale je to místní, přímo bruselská specialita. Další v pořadí byla malinká porce tataráčku, kterej dělají mnohem jemnější než ho známe my a nebyly k tomu topinky, ale takový brambrový kroketky. Myslim, že byl hodně málo dochucovanej takže fakt vynikla chuť masa. Navíc holky co s náma byly, byly buď budhistky, hinduistky, vegetariánky, nebo nějká jiná sekta, takže maso nejedly, takže toho sme měli víc než ostatní. 

Dalším chodem byly zapejkaný čekankový rolky, což bylo taky moc dobrý, ale že by to byl nějakej zázrak to se říct nedá, chutnalo to trochu jako zapečenej květák, ale Belgičani se můžou ale po čekance utlouct a je to jedna z jejich nejoblíbenějších surovin. Pak byla na řadě hned dvojitá porce kousku "jitrnice" a kousku "jelita" v jablečný omáčce, to ale moc dobrý nebylo jednak jako kombinace a jednak maso bylo dost mizerně ochucený, proti tomu, co znám z Čech. A jako poslední byly masový kuličky v rajčatový omáčce s kouskem chleba.

Pak sme konečně dorazili ke stánku s pivem, na co sem se těšil ze všeho nejvíc:) v kuponech sme měli jedno normální pivo, což je tady pro ně typ "Pils" takže vlastně pivo jak ho známe my, a jeden kupon na pivní speciál, což sou ty jejich divočiny a čuňačinky s pivem, který chutná jako třešňovej džus a podobně.

Pivní klasika

Bohužel nemám přímo z akce vlastně žádný fotky, bylo tam děsivě narváno a u jídla se stejně fotit nedalo a ta kulturní část uplně fotogenická taky nebyla. 

Když sme všechno dopili a dojedli, tak sme šli eště do hospody, bohužel se k nám přidala nová holka, která v Brusselu žije dýl a ta nás nutně musela vzít do jedný konkrétní hospody, protože podle ní byla uplně nejlepší ze všech. Lepší by bylo kdyby třeba věděla, kde přesně ta hospoda je, takže sme asi tři čtvrtě hodiny bloudili centrem Bruselu a s Jensem sme tiše záviděli všem na zahrádkách nebo v barech jak si zvesela zkapalňou svoje éčka a jen naše partička se toulá někde nocí. Když sme to konečně našli, tak hospoda to byla pěkná, hrála tam živá muzika a měli čtvrtinku piva jen za euro, ale taky jen jednoho barmana na asi 100 lidí, takže sme to asi po deseti minutách čekání vzdali a šli do hospody naproti, kde měli malý pivo za obvyklý dvě eura, ale zato svižnou obsluhu.

V hospodě sme vydrželi sedět docela dlouho, ale nakonec, když odešly holky domů, tak sme s Jensem stejně eště šli do proslulýho Deliria na Schlaftrunk a asi v půl jedný sme odešli domů.
Čas jít spát


Nakonec bych se s váma rád podělil o jeden recept z kuchařky, kterou sme včera dostali. Je to na takový svačinkový jídlo. Už sem to tu měl a je to fakt dobrý.

Rajčata plněná krevetami

Ingredience:
4 velký rajčata
100g loupanejch vařenejch krevet
Domácí majonéza
Citronová šťáva
Pár listů hlávkovýho salátu nebo jiný lupení

Postup přípravy:
Ponořit rajče na 4-5 vteřin do vařící vody a pak hned stáhnout ze šlupky. Uříznout vršek a vydlabat semínka a dužinu. Trochu posolit vnitřek a nechat odkapak přebytečnou vodu. Během odkapávání smíchat 3/4 krevet s majonézou a šťávou z půlky citrónu (může se přidat i horčice). Pak naplnit vydlabaný rajčata směsí a navrch dozdobit zbylejma krevetama a salátem. Před jídlem by se to mělo nechat trochu odležet v lednici.
Plněná rajčata


To bude pro dnešek vše Ještě mě čeká lehčí výklus a těžší schody..:) Příště se určitě víc zmínim o tom jak akce Schody pokračuje a třeba i něco dalšího o JCVD, NATO, EU a tak...:) 

Žádné komentáře:

Okomentovat