neděle 6. října 2013

Brusel historický

Původně sem chtěl dneska jet vlakem do Waterloo a udělat si výlet tam, ale podle Norů mělo být hnusně, tak sem to nakonec odložil na někdy jindy, že se budu flákat. Nicméně předpověď nakonec seveřanům vyšla jen na půl, protože dopoledne bylo hnusně, ale odpoledne se už udělalo hezky a svítilo sluníčko, bylo teplo a tak..

Takže sem odpoledne překonal svoji přirozenou lenost a vydal sem se na procházku Bruselem, protože sem vlastně o Bruselu ještě nic speciálního nepsal.
Vyrazil sem z domu na takovou velkou okružní procházku a obešel sem v podstatě většinu vnitřního Bruselu.

Vnitřní Brusel je celý město Brusel (City), protože ten vnější je pak tvořený městy jako Ixelles, Etterbeek nebo Anderlecht, celkově jich je osmnáct a spolu s Brusel City tvoří Brussel-Capital region.. Tedy oblast hlavního města. Ta jediná v celý Belgii je oficiálně dvojjazyčná, i když jak sem psal je tu převaha frankofonů.. Jinak jsou v Belgii eště dva mnohem větší regiony Vlámský - holandský a Valonský - francouzský.

Já sem se tedy vydal přes město Etterbeek  směrem k centru. Dělal sem pár fotek, bohužel jen na mobil, ale myslim, že nejsou hrozný. Na týhle vycházce sem se hlavně soustředil na historický budovy a pamětihodnosti, protože určitě bych se chtěl v některým dalším příspěvku věnovat taky tomu jak je Brusel neskutečně hnusný město... Ale pro dnešek je hezký.:)

První historická budova na kterou sem narazil byla škola svatýho Michala v Etterbeeku. Což je původně Jezuitská škola, ale dneska už funguje jako každá jiná normální škola. Je to asi docela prestižní škola, protože sem chodil třeba současnej belgickej král, jeho bratr, nebo zakladatel teorie velkýho třesku - Georges Lemaitre.
Collège Saint-Michel

Dál sem pokračoval do Jubilejního parku, kde je Královský muzeum armády - vypadá trochu jako Brandenburger Tor v Berlíně a má i Kvadrigu na střeše... ale kolem toho vítěznýho oblouku, kterej má oslavovat 50 let belgický nezávislosti, jsou eště další budovy ve kterejch je právě to muzeum. Zrovna dneska tam byl start Bruselskýho maratonu a půlmaratonu (kterejch sem se jako obvykle nezůčastnil), takže se tam motalo docela dost lidí a byl tam hodně bordel.
Královské muzeum armády
Vítězný oblouk


Odtamtud sem pokračoval přes čtvrť s kancelářema EU, kde sem nefotil, protože to si pošetřim do příspěvku o tom hnusným Bruselu. Ať fakt to stojí za to..:)

Pak už sem se vydal do Brusel City, kde sem jako první narazil na sněmovnu reprezentantů, neboli belgický senát. V Belgii funguje 6 parlamentů podle toho pro jakou oblast nebo solečenstvá jsou ustanoveny, ale vůbec netušim jak přesně to funguje ani ke kterýmu patří zrovna tenhle senát. :)
Jeden z belgických senátů

Pak už sem byl více méně, v mě známým City, takže sem to prošel po těch hlavních pamětihodnostech. První z nich byla Katedrála svatýho Michaela a svatý Guduly, což jsou patroni města. Katedrála tu stojí už někdy od přelomu prního a druhýho tisíciletí, ale ve 13. století byla předělána do gotický podoby jakou má dneska. Mimochodem to je ta katedrála která hraje po večerech Ódu na radost jak sem někdy minule.
Katedrála svatého archanděla Michaela a svaté Guduly

Další místa zmínim asi spíš telegraficky s fotkama, protože toho o nich moc nevim.
Kostel svaté Kateřiny
Kostel svaté kateřiny

Věž opatství sv. Kateřiny


Bruselská burza


Nejznámější z celýho Bruselu je kromě Čůrajícícho chlapečka asi hlavní máměstí Grote Markt, který se mě osobně teda moc nelíbí, protože mi přijde strašlivě přeplácaný, navíc je dost malý a věž radnice je šíleně vysoká, takže se mi to na ten mobil nepovedlo ani moc hezky vyfotit.. Náměstí na konci 17. století rozstříleli dělama Francouzi, při obléhání Bruselu (to že oblíhání bylo neúspěšný asi neni nutný poznamenávat, byly to přece Francouzi). Spolu s  náměstím, kde zůstala stát jen většina radnice - mimochodem primární cíl bombardování (Francouzi :) ) - byla zničená i třetina domů Bruselu ale například celý historický náměstí se podařilo zrekonstruovat, podle původních návrhů. Náměstí mi hezčí přijde v noci, kdy je barevně nasvícený - fotky dodám později.
Bruselská radnice na Grote Markt

Cechovní domy na Grote Markt

Králův dům na Grote Markt

Odtamtud už sem se tak více méně vracel domů přes Justiční palác - kterej je strašlivě velkej a v současný době celej zakrytej lešením, takže sem ho nefotil, dál přes africkou čtvrť, kde se o trzích prodávaj housenky a brouci a jiná havěť k jídlu, přes portugalskou čtvrť, která už je součástí  Ixelles až domů.
Portugalská část Ixelles


Doufám, že se vám článek i fotky budou aspoň trochu líbit. To bude pro dnešek všechno.. Příště zase něco třeba o Eddy Merckxovi, Liege, pralinkách a tak..

2 komentáře:

  1. Já jsem spokojen jak s fotkama tak článkem. to náměstí mí z fotek teda taky nepřijde pěkný. Těším se na "hnusný Brusel" :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. OK, to sem rád..:) Zkusim ho nafotit někdy i v noci.. to mi přijde docela hezký... navíc kolem sou dobrý hospody..:D tak je dost příležitostí ho v noci vyfotit..:D Hnusný Brusel přijde ... ale teď sou na plánu jiný články..:)

      Vymazat